Fjellturer på vaset

Vaset byr på mye unikt og variert landskap. Fra den åpne stølsvidda mot Hallingdal til Jotunheimen og høyere topper. Med base på Gomobu kan du velge mellom enkle, middels eller viderekomne ruter. Her er tre forslag til en hyggelig familietur på sommeren. Vi ønsker alle en fin og trygg tur i fjellet!

Astrid & Bjørn Oskar Sveine, vertskap

 
 
verdens-ende.jpg

Verdens Ende

 

1140 moh.

fjellturerivaldres.jpg

Om Gomobu - Ålfjell

Lengde ca. 5 km, enkel tur (noe bratte partier)
Sesong: Sommer, høst

Turen starter ved Friluftsporten ved Vasetvatnet, og det kan regnes gåtid på ca 2 timer (uten pause, i jevnt tempo). Turen er enkel, men med noen bratte partier (sutrebakken er et godt eksempel!) Det er høydeforskjell på 330 m, pg høyeste punkt er Ålfjell på ca 1140 moh. Kan også sykles!

 

Denne turen var en skikkelig vinner blant hertuger og hertuginner fra England for hundre år siden! Her ble de fraktet opp med hest og kjerre med tjenestepiker gående etter seg for å se til at de hadde både forfriskninger og parasoll. mye har endret seg de siste hundre årene og vi anbefaler på fylle sekken med snacks og drikke  før turen. På toppen kommer belønningen: 360-graders utsikt over Vaset og innover Jotunheimen. Denne turen kan du ta både dag- og kveldstid.

Denne turen kan du starte ved å gå fra Gomobu eller kjøre ned til Vasetsenteret (Joker) og gå derifra. Velger du å gå fra Gomobu følger du veien ned til Panoramavegen (1,5 km). Fra Vasetsenteret går du opp på veien bak campingplassen. Denne veien følger du mot høyre helt til enden. Derfra går det merket sti opp på "Verdens-Ende"-vegen.

Psst! I riktig gamle dager bodde det ofte hertuger og hertuginner fra England på det som blir da het "Fosheimseter". Da ble de fraktet til toppen for den utrolige utsikten.

Til venstre kommer du til utsiktspunktet "Verdens Ende", til høyre for Fosheimseter også kalt Nystøl. Gå ovenfor gården til du møter stien som går bratt opp til venstre. følg denne til toppen av Ålfjell og nyt belønningen med 360-graders utsikt over Vaset.

Ned igjen: Fra toppen kan du ta umerket sti over Storhovd der veien går ned til Brakastølen. Fra Storhovd går det umerket sti til Landrufeten og Knippeset. Eller: gå umerket sti samme vei ned fra toppen, så til venstre, gjennom hyttefelt og ned gjennom skogen, over det gamle stølsjordet Engeland og ned til vegen. Eller du kan ta samme vei ned som du gikk opp.

 

God tur!

 
 
grønsennknippa.jpg

Knippa

1368 moh.

SCO_2_14.06.17-91.jpg

Grønsennknippa

Lengde ca. 3,8 km, enkel krevende tur.
Sesong: Sommer, Høst

Grønsennknippa ("Knippa") er en familievennlig tur som passer for store og små. Det er en enkel fottur for hele familien. Beregn 2-3 timer i behagelig tempo. Høyeste punktet er 1368 moh. Turen passer også for firbeinte og kan også sykles!

 

Grønsennknippa er en super familietur! Turen opp har en slak stigning før det spisser seg litt til mot toppen (1368 moh). Fra Gomobu kan du gå, sykle eller kjøre bil til foten av fjellet. Denne turbeskrivelsen er kun for fjellturen, men spør oss i resepsjonen for beskrivelse fra Fjellstua. God tur!

Grønsennknippa med adkomst via Vaset (En opplevelsesrik kjøretur i seg selv): Følg Panoramavegen gjennom Vaset (bomvei). Følg veien til Nøsen og ta av til høyre ved containerplassen, noen hundre meter før Nøsen Fjellhotell. Fortsett i ca. 4 km til veikryss ved Buaråne. Ta til høyre mot Jaslangen (ny bom) og fortsett videre mot Grønsennhøgda. Parkering ved rasteplassen på venstre side av veien. 
Stien opp til Grønsennknippa er skiltet og godt synlig i terrenget. Kasse med registreringsbok på toppen. Flott utsikt venter deg når du når toppen!
 

!For mer detaljert turbeskrivelse med tracking bruk Outtt-appen. Flere turer

Alternativ adkomst, Grønsennknippa via Trollhovd: Fra E16 i Røn, ta av mot Fosheim Bru.
Ta til høyre etter brua og etter 1,5 km, ta til venstre mot Trollhovd. Følg veien gjennom bommen (bomvei kr 40,- i 2010) og fortsett rett fram. Ta til høyre ved Nørre Trollhovd og fortsett gjennom stølslaget til Grønsennhøgda. Parkeringsplass på høyre side. Parkeringsplassen er da på høyre side. Følg stein som nevnt ovenfor.